2019. június 14-16. között a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében valósult meg a 29. Pápai Játékfesztivál. Az elmúlt közel három évtized alatt nyújtott színvonalas programok, szolgáltatások és a szervezők teljesítménye predesztinálta a fesztivált arra, hogy Pápa Város Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága, mint a pápai kulturális örökség részét, felvette a játékfesztivált a Települési Értéktárba. Az oklevél ünnepélyes átadására a vasárnapi záró koncert előtt került sor.
Ez a több napos rendezvény a leglátogatottabb a város programjai sorában, melyhez az ingyenes látogathatóság és a nagyon széles kínálat is hozzájárul. 
Az egészen kicsi gyermekektől a nyugdíjas korosztályig mindenki számára biztosítottunk kikapcsolódási lehetőséget a három nap alatt.  A helyszíneket úgy választottuk, hogy gyalogosan is könnyen elérhetőek legyenek.
Az idei eseményeket tekintve tovább folytatódott a tavaly elkezdett JÁTÉKOS MŰVÉSZET elnevezésű program. Ezúttal a fotózás egy kivételes ága, a képi humor került előtérbe.
Ismét felvillant a cirkuszművészet egyedülálló, rendkívüli világa. 
A pápai diákság kreatív jelenlétét biztosította TÉRSZÍNEZŐ programunk, melynek keretében tovább bővültek azok a zászlófüzérek, melyekkel évről-évre fesztivál-köntösbe öltözik a Fő tér.
A program másik részében a pápai középiskolák számára meghirdetett „A fesztivál padja” akciónk szerepelt. A diákok által festett, színezett, dekorált padokat a Fő téren tekinthette meg a közönség a fesztivál mindhárom napján.
A Várkert árnyas fái között a JÁTÉKVÁROS programjai várták a kisebb gyermekeket és a családokat kreatív szabadtéri játékokkal, játszóházakkal, gyermekműsorokkal. A fesztivál másik fő helyszínén, a Fő téren nagyméretű játékelemeket próbálhattak ki a nagyobbak és a vállalkozó kedvű fiatalok. Itt zajlottak az esti nagykoncertek: BIKINI, MARGARET ISLAND és KOWALSKY MEG A VEGA, melyekre több ezer néző volt kíváncsi. A zenekari koncerteken túl népművészeti kirakodóvásár, néptáncbemutató, iskolás csoportok produkciói, artista performansz, fúvószenekari és mazsorett műsor, gólyalábasok fellépése gazdagította a fesztivál programjait. 
Mindkét helyszínen változatos gasztronómiai kínálat várta az érdeklődőket helyi ételkészítők specialitásaival (langalló, kürtőskalács, lángos, minifánk), valamint különféle pápakörnyéki borok felvonultatásával gazdagítva a választékot.