A 28. Pápai Játékfesztivál keretein belül Játékos művészet címen Szücs Édua karikaturista kiállítását tekinthették meg az érdeklődők a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában.

Szücs Édua bábtervezőnek készült. Biológia-rajz szakos tanári diplomája van, tanulmányai befejezése után a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében rajzolóként dolgozott, olyan népszerű, hazai és nemzetközi elismerést szerzett filmekben működve közre, mint a Vízipók-csodapók, Mátyás király meséi, Kérem a következőt!, vagy a Magyar népmesék című sorozat. 1986 óta készít illusztrációkat és karikatúrákat újságoknak, de számos gyermek- és nyelvkönyvet is illusztrált.

-A báb- és a rajzfilm a karikatúra előszobája, hiszen ha bábot tervezünk, az is egyfajta karikírozás, a rajzfilmek meg egyenesen azok. Édesapám és édesanyám is képzőművészettel foglalkozott, így én folyamatosan kaptam lehetőséget az otthoni alkotásra. Soha nem tanítottak, azt mondták, magam jöjjek rá mindenre- magyarázta Szücs Édua.

festmenyparodiak 2018

Pápára festménykarikatúrákat, groteszkeket hozott elsősorban. Az alkotásai műfajteremtésnek számítanak, mivel olajfestményeket ritkán karikírozzák nagy méretben. A képek olyasmik, mint amit a Photoshop segítségével egy-két pillanat alatt meg lehet szerkeszteni.

-Engem nagyon érdekel, hogy például Michalangelót tudok-e festeni, ezért is próbálom a legjobban, legszebben megcsinálni. Én játszom a festményekkel, alkotásokkal, Magyarországon elég unikális ez a tevékenység. Karikaturistának lenni egy állandó játék, amikor valamit látok, elkezdem más szemével nézni. Egész életemben játszottam ezért. Nem az a lényeg, hogy valaki tökéletesen tudjon rajzolni, hanem az, hogy egyedi legyen. Akár gondolataiban, akár vizuálisan, a látványában. Én gondolatilag szeretnék más lenni - mesélte mosolyogva.

-Ezt a műfajt egy éve művelem. A karikatúrának tisztán kell látszódnia, ezért is fekte-fehér. Örömfestés a paródia, ott játszhatok a színekkel, a fantáziámmal - fűzte hozzá.

A tárlatmegnyitón Kocsis Gyula művelődésszervező köszöntötte a megjelenteket, majd Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, a Játékfesztiválon a játék még hangsúlyosabb, s ehhez kapcsolódva jött az ötlet, hogy a művészeti ágakat, köztük a képzőművészetet a játékos alkotás, a játékosság felől közelítsék meg. Ekkor döntöttek úgy, hogy Szücs Éduát kérik fel, hogy mutassa be festménykarikatúráit, hiszen a több évtizedes munkásságában a játék és a képzőművészet egyaránt jelen van.
Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, a kiállításon megidéződik a képzőművészet több nagy korszaka, stílusirányzatai, legnagyobb mesterei, így ez egy rövid áttekintés az elmúlt ezer év képzőművészeti alkotásaiból.

-Itt a képekkel megtörténik az, amivel mi is sokszor eljátszottunk, amikor képeket nézegettünk. Vagy azért, mert bennünk is további gondolatokat váltott ki, vagy mert mi is szerettünk volna picit mögé nézni, csak mi ezt nem mertük megtenni - emelte ki a polgármester, aki hozzátette, minden kompozíciónak annyi értelmezése van, ahányan azt megnézik. Végül köszönetét fejezte ki az alkotónak, hogy városunkba elhozta festményeit.

(forrás: papa-ma.hu; Babos Petra)