malomkereso tura 2018

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Bakancsos Természetjáró Köre a tavalyi évben is szervezett a Pápai Játékfesztivál szombatjára természetjáró fesztivál túráját. Idén úgy döntöttek, hogy a pápai malmokat keresik fel.

Terebesi József, a kör vezetője elmondta, a Fő téren gyülekeztek, majd elindultak Tapolcafő felé.

-A bővizű Tapolca-pataknak köszönhetően Pápán egykor folyton-folyvást vízimalmokba ütközhettünk. Már a város első írásos említése is egy malommal kapcsolatos. Elsőként a Városmalmot kerestük fel a Szalmavári utcában. Ezt a vizimalmot Pápa belterületén a Tapolca bal partján építették kő és tégla falazattal. A város lakossága építtethette, mert évszázadokig a város volt a birtokosa. Innen az utunk az Uki, vagyis Hódoska Malomhoz vezetett. Ez már a török idejében ismert malom, az 1800-as évek elején a gróf Somogyi-család tulajdona volt. Ezt követően a Benedictus, a Camerális, a Nagyhantai, a Hantai, a Csingeri, az Igali, a Papíros és a Káptalan, a Comnitz, a Simaház, végül a Forrásfői Malomhoz vezetett az utunk - tudtuk meg a kör vezetőjétől.

A helyszíneken Terebesi József olvasott fel a malom történetéről Wöller István: A Tapolca vízimalmai Pápán és környékén című könyvből.

A romantikus séta 12 kilométer volt, melyen a kör tagjai és szimpatizánsai vettek részt.

(forrás: papa-ma.hu; Babos Petra)