2019. június 14-16. között a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében valósult meg a 29. Pápai Játékfesztivál. Az elmúlt közel három évtized alatt nyújtott színvonalas programok, szolgáltatások és a szervezők teljesítménye predesztinálta a fesztivált arra, hogy Pápa Város Önkormányzatának Települési Értéktár Bizottsága, mint a pápai kulturális örökség részét, felvette a játékfesztivált a Települési Értéktárba. Az oklevél ünnepélyes átadására a vasárnapi záró koncert előtt került sor.
Ez a több napos rendezvény a leglátogatottabb a város programjai sorában, melyhez az ingyenes látogathatóság és a nagyon széles kínálat is hozzájárul. 
Az egészen kicsi gyermekektől a nyugdíjas korosztályig mindenki számára biztosítottunk kikapcsolódási lehetőséget a három nap alatt.  A helyszíneket úgy választottuk, hogy gyalogosan is könnyen elérhetőek legyenek.
Az idei eseményeket tekintve tovább folytatódott a tavaly elkezdett JÁTÉKOS MŰVÉSZET elnevezésű program. Ezúttal a fotózás egy kivételes ága, a képi humor került előtérbe.
Ismét felvillant a cirkuszművészet egyedülálló, rendkívüli világa. 
A pápai diákság kreatív jelenlétét biztosította TÉRSZÍNEZŐ programunk, melynek keretében tovább bővültek azok a zászlófüzérek, melyekkel évről-évre fesztivál-köntösbe öltözik a Fő tér.
A program másik részében a pápai középiskolák számára meghirdetett „A fesztivál padja” akciónk szerepelt. A diákok által festett, színezett, dekorált padokat a Fő téren tekinthette meg a közönség a fesztivál mindhárom napján.
A Várkert árnyas fái között a JÁTÉKVÁROS programjai várták a kisebb gyermekeket és a családokat kreatív szabadtéri játékokkal, játszóházakkal, gyermekműsorokkal. A fesztivál másik fő helyszínén, a Fő téren nagyméretű játékelemeket próbálhattak ki a nagyobbak és a vállalkozó kedvű fiatalok. Itt zajlottak az esti nagykoncertek: BIKINI, MARGARET ISLAND és KOWALSKY MEG A VEGA, melyekre több ezer néző volt kíváncsi. A zenekari koncerteken túl népművészeti kirakodóvásár, néptáncbemutató, iskolás csoportok produkciói, artista performansz, fúvószenekari és mazsorett műsor, gólyalábasok fellépése gazdagította a fesztivál programjait. 
Mindkét helyszínen változatos gasztronómiai kínálat várta az érdeklődőket helyi ételkészítők specialitásaival (langalló, kürtőskalács, lángos, minifánk), valamint különféle pápakörnyéki borok felvonultatásával gazdagítva a választékot.

A pápai diákság számára második alkalommal meghirdetett akcióban ezúttal is gimnáziumok tanulói vettek részt. 

Az „alapanyagot”, a padok legyártását – a tavalyi évhez hasonlóan – a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája asztalos tanulói végezték.

A 8 db elkészült pad festése, dekorálása, díszítése az alább felsorolt diákok munkáját dicséri:

Türr István Gimnázium és Kollégium:
- Marton Dóra
- Tardos Luca
- Erdélyi Nóra
- Horváth Evelin
- Mágocsi Barbara
Felkészítő tanár: Fekete Gábor

Petőfi Sándor Gimnázium:
- Riegler Dóra
- Szabó Patrik
- Ősz Adrián
Felkészítő tanár: Drabant András

Pápai Református Kollégium Gimnáziuma:
- Sass Borbála
- Sztyehlik Anna
- Chovanecz Mátyás
- Molnár Fanni
- Páli István
Felkészítő tanár: Katona György

A tavalyi közönségszavazatokat jelentősen meghaladó idei voksok és helyezések a számok tükrében:

1. helyezett 1043 szavazattal: 

Horváth Evelin és Mágocsi BarbaraTürr István Gimnázium

Felkészítő tanár: Fekete Gábor

2. helyezett 948 szavazattal: 

Sass Borbála  és Sztyehlik Anna – Pápai Református Kollégium Gimnáziuma

Felkészítő tanár: Katona György

3. helyezett 358 szavazattal: 

Szabó Patrik – Petőfi Sándor Gimnázium

Felkészítő tanár: Drabant András

2018-ban a PÁPAI JÁTÉKFESZTIVÁL új programelemmel gazdagodott. A pápai diákság önkifejezési törekvéseinek, kreativitásának tág teret biztosító TÉR-SZÍNEZŐ keretében – a már korábban elkezdett zászlófüzér-gyártás mellett – indítottuk útjára a Fesztivál padja elnevezésű akciót, mely kitűnő lehetőséget kínál a fiatalok aktív részvételére a fesztiválon.

Ebben az évben is színezhetik, dekorálhatják, díszíthetik a programhoz kapcsolódó iskolák diákjai az Acsády Ignác Szakképző Iskola tanulói által elkészített padokat, majd a Fő téren, a fesztivál egyik kiemelt helyszínén „kínálhatják portékáikat”, azaz bemutathatják elkészült alkotásaikat. A látogatók a fesztivál ideje alatt szavazhatnak a nekik tetsző, legjobbnak ítélt pad-költeményekre, melyek közül a legtöbb voksot kapó kreációk készítőit díjazzuk.

A színezni, festeni, dekorálni vágyó diákok jelentkezését 2019. április 30-ig várja Róka Norbert művelődésszervező kollégánk, tel: 20/2838404, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..